Fysiek Domein, Ontwikkeling en Leefomgeving

Ben jij die sterke strateeg die ons komt helpen met het versterken van de toekomstbestendigheid van onze regio en het doorontwikkelen van Alphen aan den Rijn als een duurzame en vitale groene gemeente in de Randstad?  Om de regie op de samenwerkingen met andere overheden in goede banen te leiden en verder te versterken zoeken we een “Adviseur regiozaken en andere overheden”.

Wat ga je doen?
Als adviseur regiozaken en andere overheden lever je een bijdrage aan het binnen Alphen aan den Rijn breed belegde Public Affairs- en Lobbybeleid en bouw je mee aan het herkenbare profiel van Alphen aan den Rijn.

Je bent verantwoordelijk voor het relatiemanagement richting regiogemeenten en andere overheden. Je werkt hierbij nauw samen met de programmamanager Public Affairs & Lobby en met inhoudelijke collega’s. Je faciliteert je collega’s, zowel in het sociale als het fysieke domein, door het hele speelveld te overzien, een signaalfunctie te vervullen en relaties te leggen tussen de verschillende samenwerkingen. Ook adviseer je de directie en bestuur op tactisch en strategisch niveau en in het algemeen over regionale samenwerking en waar de gemeente in welke overheidscoalities zou kunnen excelleren.

Alphen aan den Rijn heeft meer dan 110K+ inwoners. Deze wonen in een van de 8 kernen in het Groene Hart: Aarlanderveen, Alphen aan den Rijn, Benthuizen, Boskoop, Hazerswoude -Dorp, Hazerswoude-Rijndijk, Koudekerk aan den Rijn, Zwammerdam en het buurtschap Groenendijk. De stad is prachtig gelegen aan de Oude Rijn en de Gouwe en ligt tussen Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Leiden. Het is een gemeente die kracht ontleent aan haar ligging te midden van het landschap van het Groene Hart en de economische dynamiek van de Randstad. Een gemeente die zich in deze context onderscheidt door een mooie combinatie van intense stedelijkheid en bijzondere leefmilieus in de vitale dorpse kernen. De centrale ligging in het waardevolle landschap betekent een groot economisch en recreatief potentieel. Dit alles maakt dat er veel verschillende regionale, provinciale en landelijke belangen spelen. Hierdoor is er dan ook veel interactie nodig met andere dorpen en (grote) steden, de provincie en de ministeries om het beste te realiseren voor de inwoners en ondernemers

Door haar strategische ligging en omvang speelt Alphen aan den Rijn regionaal een leidende rol en is sterk vertegenwoordigd binnen de G40 en VNG. Samen met het Rijk, de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht, waterschappen en andere gemeenten werken we in het regionale samenwerkingsverband Holland Rijnland en Groene Hart NOVEX samen aan investeringsproposities.

 • Je coördineert de deelname en advisering aan Rijn- en Veenstreek, Holland Rijnland, G40, VNG, NOVEX Groene Hart en netwerkorganisatie Alphen-Gouda-Woerden (AGW) en bent eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van annotaties reguliere regio overleggen.
 • Je stapt in als adviseur op regionale of landelijke projecten en bijdragen aan (intergemeentelijke) doelstellingen. Je bewaakt de actualiteit van het projectenportfolio van de Gemeente Alphen aan den Rijn als basis voor regionale samenwerking en proposities.
 • Je bent kwartiermaker op nieuwe proposities. Je koppelt deze geïdentificeerde kansen aan regionale, provinciale en landelijke agenda’s, programma’s, fondsen en externe financiering en bouwt aan coalities.
 • Je bent medeverantwoordelijk voor het goed inregelen van werkprocessen met de diverse sectoren rondom regio gerelateerde zaken.
 • Je onderhoudt contacten met beleidsadviseurs, sectoren en griffie, bestuurders en vertegenwoordigers op regionaal, provinciaal en landelijk niveau. Je bent aanspreekpunt voor andere overheden, je eigen collega’s, directie en het bestuur.

Wie zijn wij?
Je werkt binnen onze organisatie altijd in een thuisteam met vakcollega’s en een teamleider. Proberen, experimenteren en in de praktijk ontwikkelen. Wij zijn Gemeente Alphen aan den Rijn. Bij ons is het leuk werken. We leveren toonaangevende dienstverlening en zijn een wendbare organisatie. Dat wil zeggen dat we meebewegen met de ontwikkelingen in de maatschappij en continu vernieuwen. We leren door te doen. Samenwerkingsgericht, resultaatgericht, klantgericht en veranderingsbereid zijn onze kerncompetenties. Met elkaar werken we samen voor het beste resultaat voor onze inwoners.

Wat krijg je?
Door deze functie krijg je de mogelijkheid deel uit te maken van onze innovatieve organisatie en een gemotiveerd en vooruitstrevend team. Een prettig werkklimaat met een open, informele sfeer gericht op professionele samenwerking en dienstverlening. Wij durven vernieuwend te zijn!
Verder bieden we je:

 • Salaris in schaal 12 CAO Gemeenten (min. €4781,- en max. €6470,- obv 36 uur);
 • Diverse opleidingsmogelijkheden zodat je jouw potentie verder kunt ontwikkelen;
 • 17,05% financieel keuzebudget boven op je salaris;
 • Flexibele werktijden en alle faciliteiten om hydride te werken, waaronder een smartphone en een laptop;
 • Gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

We hebben flexibele werkplekken en een werkcafé; dé plek voor een inspirerend werkoverleg en toevallige ontmoetingen. Kijk voor meer informatie over onze secundaire arbeidsvoorwaarden op www.werkenbijalphenaandenrijn.nl/arbeidsvoorwaarden.

Wie ben je?
Jij wordt een van de twee strategisch adviseurs regiozaken en daarom zoeken we iemand tactisch en strategisch sterk is. Jij bent politiek sensitief: je hebt oog voor het politieke landschap waar je je binnen een gemeente in bevindt en onderkent de belangen die spelen bij verschillende stakeholders. Je weet goed te luisteren en te verbinden, ook tussen partijen en bent in staat duurzame samenwerkingsverbanden te creëren.  

Je bent alert op relevante in- en externe ontwikkelingen en bent in staat deze te vertalen naar de praktijk.

 • Durf: je toont lef en bent niet bang verantwoorde risico's te nemen om een doel te bereiken.
 • Onderhandelen: je behartigt de belangen van de gemeente in onderhandelingssituaties.
 • Resultaatgerichtheid: je bent in staat concrete resultaten te boeken met je netwerkactiviteiten en werkt hier doelgericht en vasthoudend naartoe.
 • Overzicht behouden: je overziet het gehele speelveld aan regionale en landelijke samenwerkingsverbanden en zorgt in samenwerking met collega’s voor tijdige voorbereiding van bestuurders.
 • Communicatief: je beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk.

Verder zien we graag:

 • Een relevante afgeronde opleiding op HBO/WO niveau, bij voorkeur Bestuurskunde
 • Jij hebt ruime relevante werkervaring bij een 100.000+ gemeente of bij regionale of landelijke samenwerkingsverbanden of netwerken

Meer weten?
Voor vragen over deze vacature kun je contact opnemen met Marco de Lange (programmamanager Public Affairs, huidig adviseur regiozaken) via telefoonnummer 06 - 2303 5142 of Peter Verheij (Kwartiermaker regionale proposities) via telefoonnummer 06 - 2397 5719. 

Interesse?
Voel jij je aangesproken? Dan zien we je korte motivatie en cv graag tegemoet. Solliciteren kan via de sollicitatiebutton bovenaan deze webpagina. Wij vragen je om in je motivatie aan te geven over welke competenties jij beschikt en hoe die een verschil gaan maken binnen onze organisatie.

Zodra wij een geschikte kandidaat hebben gevonden voor deze functie, sluit de vacature.

Een antecedentenonderzoek maakt deel uit van de sollicitatieprocedure.

Dienstverband Bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Omvang functie Onbekend
Salaris Max. €6.470,-
Aantal posities 2
Uren 24 - 36
Plaats Alphen aan den Rijn
Provincie Zuid-Holland
Land Nederland
Referentienummer 2023/89
Contact
 • Irma Wooning, 06-46973310
Gepubliceerd 22-05-2023
Uiterste datum 28-06-2023

Retour aux postes vacants