Fysiek Domein, Projecten Openbare Ruimte

Wij hebben een uitdagende taak in de openbare ruimte. Met een groot polderlandschap en de Rijn als blikvanger, stedelijke én dorpse vraagstukken. Dat vraagt om een technisch ontwerpleider!

Wat ga je doen?
Als ontwerpleider Openbare Ruimte ben jij het technisch geweten van en eerste aanspreekpunt voor de projectleider. Je bent technisch verantwoordelijk voor het opstellen van het programma van eisen, de voorbereiding en de realisatie van projecten in de openbare ruimte. Denk hierbij aan reconstructie van woonwijken en bouw- en woonrijp maken van ontwikkellocaties. Gedurende het voorbereidingsproces ben jij verantwoordelijk voor de kwaliteit van de ontwerpproducten, de UAV(gc)- contracten en de begeleiding van de externe ingenieursbureaus.

Samen met de projectleider ben je ook verantwoordelijk voor het omgevingsmanagement in het voorbereidingsproces. Bij uitbesteding van ingenieursdiensten zorg jij voor de kwaliteitsborging op basis van de ontwerpuitgangspunten, bewaak je de voortgang en coördineer je de integrale benadering van het openbaar gebied. Waar nodig zorg je voor een goede opdrachtformulering, begeleiding van de externe partij en uiteraard producttoetsing. Jij toetst zowel in- als externe producten en zo nodig betrek je de overige disciplines in dit proces. Vervolgens stem je af met de projectleider en bedenk je in gezamenlijk overleg maatregelen ter verbetering van de kwaliteit.

Richting projectteams adviseer je met betrekking tot de technische haalbaarheid en toets je het integrale ontwerp van het openbaar gebied. Ook is er een rol voor jou in het kernteam bij de projecten die in bouwteams worden gerealiseerd.

Wie zijn wij?
Maar liefst 132,5 km², waarvan 6 km² water en 8 kernen, midden in het Groene Hart: dat is Alphen aan den Rijn. Een gemeente met 111.000 inwoners met zowel stedelijke opgaven als vraagstukken die juist heel dorps van aard zijn. Een gemeente waarin van oudsher water een belangrijke rol speelt, met de Oude Rijn als blikvanger maar ook heel veel oudhollands Polderlandschap, meters onder het NAP. De Openbare Ruimte is zeer divers van aard en daardoor is het beheren en beheersen hiervan een uitdagende taak. Alphen aan den Rijn is trots op dat Groenblauwe karakter en voert actief beleid op het behouden en verbeteren hiervan. En Alphen aan den Rijn is zich zeer bewust van het veranderende klimaat en de gevolgen hiervan voor de Openbare Ruimte. Je werkgebied biedt veel afwisseling, diversiteit én ruimte voor je eigen inbreng.

Het team Projecten Openbare Ruimte bestaat uit projectleiders, ontwerpleiders, directievoerders, toezichthouders en (project)ondersteuning.  Wij zijn verantwoordelijk voor het projectmatig realiseren van civiel- en cultuurtechnische projecten. De projecten kunnen betrekking hebben op ruimtelijke ontwikkeling en op herinrichting van de openbare ruimte. Van initiatieffase tot en met de overdracht aan de beheerders.

Wie ben je?  
Wij zoeken een Technisch ontwerpleider. Iemand die naast technische kennis ook over communicatie- en onderhandelingsvaardigheden beschikt. Jij wordt verantwoordelijk voor het maken van de verbinding tussen verschillende actoren in het project. Hierbij zet je de kerncompetenties in die wij met elkaar belangrijk vinden: resultaatgericht, samenwerkingsgericht en klantgericht.
Verder zien we graag:

 • Civieltechnische HBO opleiding met kennis van UAV en UAVgc;
 • Minimaal 2 jaar aantoonbare werkervaring als werkvoorbereider van integrale projecten in de openbare ruimte;
 • Je beschikt over communicatie- en onderhandelingsvaardigheden en weet verbinding te maken tussen verschillende actoren in het project;
 • Je brengt een positieve houding en humor mee in het team.

Wat bieden we?
Je komt te werken in ons team Projecten Openbare Ruimte met een groep collega’s en aangestuurd door een teamleider. Je wordt bij ons ingezet op basis van jouw talent maar bieden je ook graag de ruimte nog verder te groeien.
Verder krijg je bij ons:

 • Salaris is schaal 10 CAO Gemeente (min. € 3396,- en max. € 5009,- obv. 36 uur);
 • 17,05% financieel keuzebudget bovenop je salaris (inclusief vakantiegeld);
 • Flexibele werktijden en de faciliteiten om hybride te werken;
 • Een contract voor een jaar met uitzicht op een vast dienstverband;
 • Gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof;
 • Verder bieden we je diverse opleidingsmogelijkheden zodat je jouw potentie verder kunt ontwikkelen.

Onze visie en cultuur zie je terug in onze manier van werken, ons transparante gemeentehuis en dynamische werkomgeving. We hebben flexibele werkplekken en een werkcafé; dé plek voor een inspirerend werkoverleg of een plek om externe gasten uit te nodigen. Kijk voor meer informatie over onze secundaire arbeidsvoorwaarden op www.werkenbijalphenaandenrijn.nl/arbeidsvoorwaarden

Meer weten?
Voor vragen over deze vacature kun je contact opnemen met Sheraida Julen, teamleider Projecten Openbare Ruimte, bereikbaar op telefoonnummer 06-46050647.

Interesse?
Voel jij je aangesproken? Dan zien we je korte motivatie en cv graag tegemoet. Solliciteren kan via de solliciteerknop bovenaan deze webpagina. 

Een antecedentenonderzoek maakt deel uit van de sollicitatieprocedure.

Dienstverband Bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Omvang functie Fulltime/Parttime
Salaris 5009
Aantal posities 1
Uren 32-36
Plaats Alphen aan den Rijn
Provincie Zuid-Holland
Land Nederland
Referentienummer 2023/80
Contact
 • Sheraida Plu-Julen, 06-46050647
Gepubliceerd 22-08-2023
Uiterste datum 31-01-2024

Terug naar vacatures