Fysiek Domein, Duurzaamheid en Economie

De wereldwijde klimaatverandering vraagt om een flinke aanpassing van de wijze waarop wij onze energievoorziening in Nederland en in Alphen aan den Rijn hebben geregeld. In Alphen aan den Rijn werken we aan onze doelstelling van energieneutraal in 2050. Dit realiseren we door met z’n allen fors energie te besparen en het resterende deel duurzaam op te wekken. In de gebouwde omgeving krijgt iedere woning- of pandeigenaar of huurder met dit vraagstuk te maken: we isoleren, verwarmen duurzamer, koken anders en/of plaatsen zonnepanelen. Dat maakt de energietransitie impactvol, uitdagend en van ons allemaal.

Om deze grote opgave voor elkaar te krijgen zoeken wij een ervaren Programmanager Energietransitie.

Het Team Duurzaamheid en Economie

Duurzaamheid en Economie staan altijd met elkaar in verbinding. Je kunt het niet over het één hebben, zonder het andere hierin mee te nemen. Ons team levert een grote bijdrage aan de opgaven Duurzaamheid en Economie van de 21ste eeuw. Wij zijn met gedreven professionals hard bezig met tal van belangrijke onderwerpen zoals circulaire economie, landbouwtransitie, klimaat, zero-emissie, biodiversiteit, duurzaam eten, de bedrijventerreinenstrategie en uiteraard ook de energietransitie.

(Het programma )energietransitie vormt een van de prioritaire taken van het team. 

Wat ga je doen?

Als programmamanager energietransitie speel je een cruciale rol in de transitie naar een groenere toekomst. Je bent verantwoordelijk voor de uitvoering van het programma energietransitie en stemt daarop de inzet van het (groeiende) programmateam van nu ongeveer 15 personen af. Het programma kent vier prestatielijnen: Isoleren & besparen, Duurzaam Verwarmen, Opwek & Energiesysteem en Verduurzaming bedrijventerreinen. Samen met de trekkers en teamleden van de prestatielijnen koers je op tastbare resultaten en het realiseren van de doelen die Alphen aan den Rijn voor 2030 heeft gesteld. Je stuurt op de doelen en verzorgt en bewaakt de verbinding met aanverwante programma’s en teams. Je initieert en stuurt op  het ontwikkelen en uitvoeren van beleid en projecten, gericht op de uitvoering van de energietransitie. Je bewaakt het budget en zorgt voor verantwoording van behaalde resultaten en middelen aan het bestuur.

Je werkt nauw samen met interne en externe partners. Jij bent dé verbindende schakel tussen de uitvoerende projectleiders en buurtinitiatieven in de wijk richting het gemeentelijk bestuur, de regio en de landelijke coördinatie. Daarbij onderhoudt je op functioneel niveau een netwerk buiten de gemeente en weet dat netwerk effectief in te zetten t.b.v. de uitvoering van het programma. Daarbij werk je nauw samen met de opgavemanager energietransitie, benut elkaars expertise en netwerken. Je volgt de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie, anticipeert hierop en vertaalt dit naar concrete acties. Je betrekt collega’s binnen en buiten jouw team en benut ieders expertise. Ook zorg je voor kennisoverdracht naar het team met betrekking tot werkinstructies en werkprocessen.

Wie zoeken wij?

Wij zoeken een procesmanager/specialist op het gebied van de energietransitie. Iemand die uitstekend in staat is om een programmateam inhoudelijk en functioneel mee te nemen in de goede richting, strategische doelstellingen op te stellen en dit te vertalen naar praktische instrumenten. Je bent een echte verbinder, kunt op ieder niveau communiceren en beschikt over politiek-bestuurlijke sensitiviteit. Je kunt goed omgaan met verschillende belangen en weet hoe de lijnen lopen. Je bent een fijne gesprekspartner, resultaatgericht en durft besluiten te nemen. Daarnaast beschik je over een relevant netwerk en breidt je dit gemakkelijk uit.

Verder breng je dit mee:

 • Je bent een verbindende leider die partijen intern en extern weet te binden en verbinden aan het programma energietransitie.
 • Minimaal 5 jaar werkervaring in een senior rol op het gebied van de energietransitie binnen een ambtelijke omgeving (programmamanager, procesmanager, coördinator, teamleider);
 • Je hebt aantoonbaar ervaring met het werken in programma’s en aansturing daarvan
 • Je hebt een afgeronde HBO/WO opleiding, bij voorkeur in een relevante richting zoals bestuurskunde, bedrijfskunde, technische studies of organisatiewetenschappen;
 • De overtuiging en wilskracht om in 2050 een klimaatbestendige en CO2-neutrale gemeente te zijn.

Voldoe je niet aan bovenstaande wensen maar denk je toch een goede match te zijn? Dan ontvangen we graag ook jouw sollicitatie met een duidelijke motivatie.

Wie zijn wij?

Proberen, experimenteren en in de praktijk ontwikkelen. Wij zijn Gemeente Alphen aan den Rijn. Bij ons is het leuk werken. We leveren toonaangevende dienstverlening en zijn een wendbare organisatie. Dat wil zeggen dat we meebewegen met de ontwikkelingen in de maatschappij en continu vernieuwen. We leren door te doen. Met elkaar werken we samen voor het beste resultaat voor onze inwoners.

Je zit binnen onze organisatie altijd in een thuisteam met vakcollega’s en een teamleider. Een groot aantal collega’s werkt aan maatschappelijke opgaven in uiteenlopende vakgebieden. Je krijgt bij ons de kans om op basis van je talent ingezet te worden voor die opgaven en deel uit te maken van diverse samengestelde teams.

Wat bieden wij?

Bij Gemeente Alphen aan den Rijn kom je terecht in een hecht en ondersteunend teamg waar open communicatie en samenwerking centraal staan. Onze collega's zijn niet alleen toegankelijk, maar ook enthousiast om hun kennis te delen en met jou te sparren over uitdagende vraagstukken. We geloven in een cultuur van vertrouwen en moedigen een positieve werkomgeving aan waar ruimte is voor humor en een glimlach. We streven ernaar om elkaar te inspireren en te ondersteunen, in een hybride werkomgeving.

Wij leren door te doen. Dat geldt dus ook voor jou, je krijgt bij ons de ruimte om te proberen, leren en je verder te ontwikkelen. Wij durven vernieuwend te zijn, jij ook?

Verder bieden we je:

 • Salaris in schaal 13 CAO Gemeenten max. €7.325,00 o.b.v. 36 uur;
 • Een individueel keuzebudget van 17,05% met o.a. de mogelijkheid tot koop van vakantie-uren en financiering van een (elektrische) fiets;
 • Een pensioenregeling via het ABP, waarbij gemeente Alphen aan den Rijn het grootste deel betaalt;
 • Flexibele werktijden en alle faciliteiten om hybride te werken, waaronder een smartphone en een laptop;
 • Diverse opleidingsmogelijkheden zodat je jouw potentie verder kunt ontwikkelen;
 • Een uitgebreid pakket secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een reiskostenvergoeding en zelfs gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof;

Onze visie en cultuur zie je terug in onze manier van werken, ons transparante gemeentehuis en dynamische werkomgeving. We hebben flexibele werkplekken en een werkcafé; dé plek voor een inspirerend werkoverleg en toevallige ontmoetingen.

Kijk voor meer informatie over onze secundaire arbeidsvoorwaarden op www.werkenbijalphenaandenrijn.nl/arbeidsvoorwaarden.

Meer weten?

Voor vragen over deze vacature kun je contact opnemen met Ferry Beerepoot Teamleider Duurzaamheid en Economie, bereikbaar 06 – 19281418.

Interesse?

Voel jij je aangesproken? Dan zien we je korte motivatie en cv graag tegemoet. Solliciteren kan via de solliciteerknop bovenaan deze webpagina. Wij vragen je om in je motivatie aan te geven over welke competenties jij beschikt en hoe die een verschil gaan maken binnen onze organisatie.

De vacature is exclusief opengesteld binnen onze Gemeente Alphen aan den Rijn voor alle medewerkers die een tijdelijk of vast dienstverband hebben. 

Een assessment kan deel uitmaken van de sollicitatieprocedure.

Een antecedentenonderzoek maakt deel uit van de sollicitatieprocedure.

Dienstverband Bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Omvang functie Fulltime
Salaris Max. €7.325,-
Aantal posities 1
Uren 36
Plaats Alphen aan den Rijn
Provincie Zuid-Holland
Land Nederland
Referentienummer 2024/98
Contact
 • Ferry Beerepoot, +31619281418
Gepubliceerd 06-06-2024
Uiterste datum 04-07-2024

Terug naar vacatures