Fysiek Domein, Duurzaamheid en Economie

De toekomst vraagt ons om steeds slimmer om te gaan met grondstoffen en om grondstoffen te verwaarden en hergebruiken. In gemeente Alphen aan den Rijn liggen mooie kansen. Het landelijk gebied, de vooruitstrevende ondernemers, de centrale ligging en een ambitieuze bestuurlijke agenda geven ruimte om met de circulaire economie aan de slag te gaan. Wij zijn op zoek naar een gedreven en stevige adviseur die samen met interne en externe partners de circulaire economie tot een succes maakt.

Het Team Duurzaamheid en Economie

Duurzaamheid en Economie staan altijd met elkaar in verbinding. Je kunt het niet over het één hebben, zonder het andere hierin mee te nemen. Ons team levert een grote bijdrage aan de opgaven Duurzaamheid en Economie van de 21ste eeuw. Wij zijn met gedreven professionals hard bezig met tal van belangrijke onderwerpen zoals energietransitie, landbouwtransitie, klimaat, zero-emissie, biodiversiteit, duurzaam eten, de bedrijventerreinenstrategie en uiteraard ook de circulaire economie. 

Wat ga je doen?

Een volledig circulaire economie in 2050 voor gemeente Alphen aan den Rijn! Een pittige ambitie maar daar houden wij wel van. Het draait hierbij om optimaal en effectief hergebruik van grondstoffen en producten en het sluiten van kringlopen. Daarom zoeken wij een Kwartiermaker Circulaire Economie en Organisatie die ons gaat helpen met het vertalen van deze ambitie naar samenwerkingsafspraken en handvatten voor de realisatie. Jij staat als ‘kwartiermaker’ aan de start van deze opdracht. Je wordt medeverantwoordelijk voor het integraal vertalen van circulariteit, naar kaders binnen de gemeente. Daarnaast neem je de collega’s in onze organisatie mee.

De gemeente zet op meerdere vlakken reeds circulaire stappen. Dit vanuit de gedachte dat zij de circulaire economie niet kan beheersen maar wel kan beïnvloeden en stimuleren. We nemen daarom deel aan convenanten en zijn onder andere binnen het inkoopbeleid scherp op circulariteit van producten en diensten. Echter wordt het nu tijd voor het scherp stellen van een visie, heldere afwegingskaders en tools, samenwerking met betrokken partijen en een integrale aanpak op dit onderwerp. Circulair denken en handelen en het faciliteren daarvan is wat in de haarvaten van onze organisatie moet gaan zitten.

Jij gaat deze circulaire transitie verder aanscherpen en aanjagen binnen de organisatie. Hierbij hanteren we 4 hoofdlijnen waartussen samenhang en integrale visie van belang is:

 1. We stimuleren circulariteit in onze eigen bedrijfsvoering, in inrichting en beheer van de openbare ruimte en in vastgoed ontwikkeling.
 2. We stimuleren circulariteit in gebiedsontwikkeling.
 3. We stimuleren Alphense bedrijven om circulair te ondernemen.
 4. We verwerken huishoudelijk afval circulair en stimuleren inwoners tot afval scheiden, meer hergebruik en minder afval produceren. Naast het invulling geven aan wettelijke (EU)kaders, jaagt de gemeente ook nieuwe initiatieven op dit vlak aan.

Jij draagt als Kwartiermaker Circulaire Economie en Organisatie bij aan een integraal plan dat de basis biedt voor circulair werken en denken in onze organisatie. Na vaststellen van ons plan door de Gemeenteraad start jij met de uitvoer van onze ambitie: Een volledig circulaire Economie in 2050.

Bij planvorming en uitvoering werk je onder andere nauw samen met de Accountmanager Bedrijven Duurzaam Ondernemen, de Regisseur Duurzaamheid Openbare Ruimte, Regisseur Duurzaamheid Vastgoed en de adviseur MVOI.

Wie zoeken wij?

Je bent ondernemend, omgevingsbewust en resultaatgericht. Met oog voor diverse belangen en sub onderwerpen kun jij met een positieve instelling in samenwerking met collega’s toewerken naar concrete resultaten. Je weet een ambitie concreet te vertalen, een relatief jong onderwerp integraal op de kaart te zetten en mensen op enthousiaste wijze hierin mee te nemen. Je bent in staat om politiek-bestuurlijke uitgangspunten te vertalen naar een visie en deelplannen die geschikt zijn voor interne én externe partners.

Verder zien we graag:

 • Hbo+ werk- en denkniveau;
 • Ervaring op gebied van circulariteit/duurzaamheid;
 • Een netwerk van relevante partijen rond circulariteit
 • Ervaring bij de vormgeving en implementatie van een nieuwe kaders en richtlijnen;
 • Ervaring met de vormgeving en realisatie van verandertrajecten;
 • Werkervaring met interne en externe stakeholders;
 • Ervaring in het werken in of met een gemeente is een pré.

Voldoe je niet aan bovenstaande wensen maar denk je toch een goede match te zijn? Dan ontvangen we graag ook jouw sollicitatie met een duidelijke motivatie.

Wie zijn wij?

Je zit binnen onze organisatie altijd in een thuisteam met vakcollega’s en een teamleider. Proberen, experimenteren en in de praktijk ontwikkelen. Wij zijn Gemeente Alphen aan den Rijn. Bij ons is het leuk werken. We leveren toonaangevende dienstverlening en zijn een wendbare organisatie. Dat wil zeggen dat we meebewegen met de ontwikkelingen in de maatschappij en continu vernieuwen. We leren door te doen. Met elkaar werken we samen voor het beste resultaat voor onze inwoners.

Wat bieden wij?

Bij Gemeente Alphen aan den Rijn kom je terecht in een hecht en ondersteunend team waar open communicatie en samenwerking centraal staan. Onze collega's zijn niet alleen toegankelijk, maar ook enthousiast om hun kennis te delen en met jou te sparren over uitdagende vraagstukken. We geloven in een cultuur van vertrouwen en moedigen een positieve werkomgeving aan waar ruimte is voor humor en een glimlach. We streven ernaar om elkaar te inspireren en te ondersteunen, in een hybride werkomgeving.

Wij leren door te doen. Dat geldt dus ook voor jou, je krijgt bij ons de ruimte om te proberen, leren en je verder te ontwikkelen. Wij durven vernieuwend te zijn, jij ook?

Verder bieden we je:

 • Salaris in schaal 11 CAO Gemeenten max. €5.997,- o.b.v. 36 uur;
 • Een individueel keuzebudget van 17,05% met o.a. de mogelijkheid tot koop van vakantie-uren en financiering van een (elektrische) fiets;
 • Een pensioenregeling via het ABP, waarbij gemeente Alphen aan den Rijn het grootste deel betaalt;
 • Flexibele werktijden en alle faciliteiten om hybride te werken, waaronder een smartphone en een laptop;
 • Diverse opleidingsmogelijkheden zodat je jouw potentie verder kunt ontwikkelen;
 • Een uitgebreid pakket secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een reiskostenvergoeding en zelfs gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof;

Onze visie en cultuur zie je terug in onze manier van werken, ons transparante gemeentehuis en dynamische werkomgeving. We hebben flexibele werkplekken en een werkcafé; dé plek voor een inspirerend werkoverleg en toevallige ontmoetingen.

Kijk voor meer informatie over onze secundaire arbeidsvoorwaarden op www.werkenbijalphenaandenrijn.nl/arbeidsvoorwaarden.

Meer weten?

Voor vragen over deze vacature kun je contact opnemen met teamleider Ferry Beerepoot van het team Duurzaamheid en Economie, bereikbaar op telefoonnummer 06 – 19 28 14 18.

Interesse?

Voel jij je aangesproken? Dan zien we je korte motivatie en cv graag tegemoet. Solliciteren kan via de solliciteerknop bovenaan deze webpagina. Wij vragen je om in je motivatie aan te geven over welke competenties jij beschikt en hoe die een verschil gaan maken binnen onze organisatie.

Een assessment kan deel uitmaken van de sollicitatieprocedure.

Een antecedentenonderzoek maakt deel uit van de sollicitatieprocedure.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Wacht niet tot het laatste moment met solliciteren. De gesprekken kunnen plaatsvinden voor de sluitingsdatum en de vacature sluit mogelijk eerder.

Dienstverband Bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Omvang functie Fulltime/Parttime
Salaris Max. €5.997,-
Aantal posities 1
Uren 32-36
Plaats Alphen aan den Rijn
Provincie Zuid-Holland
Land Nederland
Referentienummer 2024/121
Contact
 • Ferry Beerepoot, +31619281418
Gepubliceerd 28-05-2024
Uiterste datum 18-06-2024

Terug naar vacatures